Selasa, 27 Januari 2009

Cuti Tahun Baru Cina

Cuti Tahun Baru Cina kali ni...memang best. Aku cuti selama 9 hari including 2 hari sabtu dan 2 hari Ahad.

(DAY1)On first saturday tu...ada kelas tuisyen kimia. So, sesi pagi habis di sekolah je.

(DAY2)On first sunday..aku gi Teluk Intan umah kakak-kakak ipar. Sempat lagi jual 3 helai baju kurung ala Pahang. Aku hanya ambil untung RM4.00 je. Ahli keluarga....aku pasti tak leh niaga punye...hehehe..

(DAY3)On Monday (yesterday)...aku gi Zoo Taiping bersama suami dan anak-anak. Adik lelaki & his family members pun ikut. BEST gak.
Ini ada beberapa gambar nak share ngan u all...betapa aku dapat released my stress..
wakakaka...


Cuba komen gambar (a) dengan gambar (b). Agak-agak...ada ikatan kekeluargaan ke tidak?
Gambar (a)


Gambar (b)


Bila ternampak ikan-ikan yang berenang-renang seperti gambar di bawah....hatiku jadi begitu tenang. Alahai..ikan-ikan..terima kasih bebanyak ye...stressku sepanjang 3 minggu mengajar hilang...


Hahaha...Nak swing macam gambar (c) tu...dah tak mampu. Asal dapat buat macam gambar (d)..kira dah berbaloi..aku gi Zoo kali ni. (Teringat masa kecik..selalu panjat pokok..bila waktu rehat di kebun 12 ekar tu...before angkat susu cair. Coz..awal morning angkek lantun (sikrap) dulu.. huhuhuhu...nostalgia...)

Gambar (c)


Gambar (d)


Lastly, nak show gambar burung hantu putih yang kiut miut ni...dua sejoli yang begitu asyik dengan persaan masing-masing...


(DAY4)Aku habis masa waktu pagi bersama students Form 5; aliran Sains..ngajor kimia le. Rajin deme ni. Moga semua dapat A1 hendaknye...


(DAY5)..Esok...aku ada plan something gak...tapi...tunggu je aku update ye...
Hahaha...nak cerita pasal day 5 ni. Konon nye nak masak sendiri for lunch. Nak tahu apa jadi... Early in the morning...aku kemaskan area pokok bunga kat depan umah; potong dahan pokok yg tumbuh tak tentu hala tu, cabut rumput yg melata sesuke hati deme, kutip plastik & sampah sarap yg dibuang oleh individu yg tak bertanggung jawab yg lalu kat situ. Ontah lah deme tu. Macam kurang sivik minded je.
Dapat le 3 bungkus platik sampah...hahahaha..
Sebab terlalu kepenatan...akhirnya, aku tak jadi masak tgh. Ptg sikit..gi ambil anak-anak balik dari sekolah. Dan selepas tu...ambil peluang tido....

(DAY6). Pepagi lagi dah hantar anak-anak ke sekolah. Sempat gi bayar yuran bulan Januari utk Husna Irdina. Lopeh tu..tolobih gebang ngan ustazah dia...Sampai jam 9.00 pagi. When reached pagar umah, teserempak ngan jiran..gebang lagi (almaklum susah sgt nak gebang each other. Dia pun tgh buat master gak)..sampai pukul 10.05 minit. Nampak gayo ehh...morning session dah jadi sembang session. Ni..kono copek nulih ni..nak prepare for lunch le. Malu ngan suami...semalam dah le masak koboi je. Hari ni..berangan nak buat kerabu bunga kantan, goreng ikan kembung (yg aku beli di pasar pagi tadi..on the way back hantar anak ke sekolah...)& buat sambal tempoyak. Agak-agak best tak menu utk lunch today. Kalau menjadi nanti...I'll try tepek kat sini. Tunggu......

(DAY7)
.....

12 ulasan:

Tera berkata...

salammm.... huhu lucu je tgk gamba2 tu, ade yg tenggek ade yg gayut... apepun happy holiday ya

Simahmail berkata...

Tera...
hahahaha..
Bilo tengok binatang kat situ..tetibo je ibu lupo..yang umo ibu dah hampir masuk 42 years.....

Zamani84 berkata...

Selamat Bercuti Ibu
Ibu
Nampak cam kurus lak
hehe

Simahmail berkata...

hehehe...
Angah...
Malu ibu tau...

Tapi...
kalau Angah nak cuba kuruskan badan...boleh le try "Red guara cafe" dari DCL product.
Cuba baca info kat blog DCL ibu tu...
(promote le pulak..hehehehe...)

wanie;NUBIES berkata...

wah ibu!
beshnyeee
kte duk uma je cuti CNY nih
busannnn
;)

Simahmail berkata...

Wanie...
ajak parents jalan-jalan...
nanti hilang le bosan tu...

dak wan ... berkata...

tu dio ehhh kemain laiee senggayut kek pokok bagai.. ilang tensen skojap yo!

kak we all ponah sampai zoo taiping dlm 5tahun yg lopeh. poie malam pun buleh tahan best, disuluh ee muko burung antu ngan torch light... umang aiii..cam kek twilight zone!


we all lepak seri msia yo masuk tu..anak beranak masuk kolam ronang ee. the nezt day kuar berito indon/penang etc dilando tsunami. seb baik we all tak jadik naik sanun kak..

tapi bukit merah lake resort mmg best utk bawak anak2...

Simahmail berkata...

Wan...
Thanks for the info.

Kalau camtu...boleh le akak poi zoo Taping tu..sobolah malam lak...

Bukit Merah tu...ado gak angan nak poi. Tapi, agak ehh..tak ado soghu lai kot...hahaha..

Apo pun, sobab Wan cakap best...nak poi gak le kalau camtu..ko Bukit Meghah...
Kalau akak poi...nanti, akak tayang gamba kek sini yo Wan...

weeeeee....

kyrun _q berkata...

best posse of the year
drrrrr......
n the winner is (((d)))) hehehe

Simah,
sweet fourties ape???
ibarat bunga rose,,,just fully bloommm..... cheewwaahhh....

Simahmail berkata...

Umi...
hahahaha...
"best pose of the year"..wakakaka

"just fully bloom"...hehehehe

Tak do bloom le lagi umi..
The petals roses'are going "weaker" day by day. huhuhu.....

helmi lassim berkata...

wah ibu...
nampak brutal la bu posing macam tue..
hehehe...

gotah lanton busuk kan bu...
dulu kocik2...
arwah omak mie balek jer dari motong..
mie tak kan polok dio selagi omak tak mandi..
bilo omak dah mandi..
dah wangi baru lah polok erat2 nak manjo2..
kah kah kah...

Simahmail berkata...

Mie...
"lanton".. term ni..hanya org yg stay kat felda gotah yo yg faham. hehehehe. Mie pun faham yo...

Mie,
memang busuk pun. Ibu...kalau poi kutip lanton maso kocik, sampai 2 minggu tak ilang bau ehh.

Kalau balik asrama, bilo makan nasi tu...mesti bobau punyo. Soba yo lah.
(antara sebab...napo ibu mesti rajin belajar..tak nak ulang balik pengalaman maso kocik tu...DASAT bau eh.. wakakaka..)

Photos to share...

PESANAN TUAH ( dari http://abangtuah.blogspot.com/2008/12/tigers-that-miow.html )

PESANAN TUAH


MELAYU SEBENARNYA HEBAT,

MELAYU JUGA SEBENARNYA KUAT,

SILAP MELAYU MEMBUANG ADAT,

SILAP MELAYU KURANG MAUFAKAT,

SARANAN AGAMA TAK AMBIL BERAT,

AYOH MELAYU UBAH TABIAT,

SEBELUM MELAYU HILANG MARTABAT.


Asas falsafah kehidupan bangsa Melayu mengatakan bahawa

“ hidup bersendi adat, adat itu bersendikan syarak, dan syarak pula bersendikan Kitabullah.”

Adat bersaudara, saudara dipertahankan;
adat berkampung, kampung dijaga;
adat berbangsa, perpaduan bangsa diutamakan.