Ahad, 12 Julai 2009

Mendung nak hujan



Salam & hello..
Semalam teman balik dari Perkhemahan di Batu Ampar, Laneh, Kuala Kangsar.
Sampai kat pagar rumah, tetiba teman terlihat langit yg begitu gelap;tanda hujan lebat akan turun sekejap lagi. Tengok le gambar yg teman snap tu.

"Golap... yg rabbi" kata org tua-tua (ikut pharasing org tua di area Gomeh, Kolo Pilah, Negeri Sembilan).

Dan (sempat) teman parking je keta dalam 5 minutes, turun le hujan ngan lebatnye....berderum-derum. Bagai bunyi keta yg ditekan minyak ngan kuat nye.

Kalau ade yg perasan, teman snap gambar tu di sebalik bunga kertas, yg terjuntai dari awning umah teman.
Bunga kertas yg warna merah jambu tu, tidak kelihatan warna jambunye, dek kegelapan mendung nye langit tu.

Ok le. Teman chow dulu. salam....

hehehe..pasal ape yek gambar ni ditepek kat sini?...kalau nak tahu info, sila klik blog Riadah & Kecergasan.

2 ulasan:

arazma @ ami m berkata...

sonoknye g tepi sungai.... makin betambah blog kak... yang kelakonye, g blog thuraiya tapi x de menda...ni keje kak ye? tolong buatkan blog tapi tuan punya x letak n3 lagi.... keng salam kat dia ek!

Simahmail berkata...

Ok Ma...
Ajar dia org kat sekolah. Habis ajar...sonyap terus. Entah bila nak sambung second session. hehehehe..

Photos to share...

PESANAN TUAH ( dari http://abangtuah.blogspot.com/2008/12/tigers-that-miow.html )

PESANAN TUAH


MELAYU SEBENARNYA HEBAT,

MELAYU JUGA SEBENARNYA KUAT,

SILAP MELAYU MEMBUANG ADAT,

SILAP MELAYU KURANG MAUFAKAT,

SARANAN AGAMA TAK AMBIL BERAT,

AYOH MELAYU UBAH TABIAT,

SEBELUM MELAYU HILANG MARTABAT.


Asas falsafah kehidupan bangsa Melayu mengatakan bahawa

“ hidup bersendi adat, adat itu bersendikan syarak, dan syarak pula bersendikan Kitabullah.”

Adat bersaudara, saudara dipertahankan;
adat berkampung, kampung dijaga;
adat berbangsa, perpaduan bangsa diutamakan.