Selasa, 10 Mac 2009

Alkisah Kereta Savvy ku.


Salam...

Kebelakangan ni... kete savvy ku selalu buat perangai je. Baru 2 minggu lepas...cermin depan retak (tak ganti pun...biar je gitu). Minggu lepas lak... cooler pump tak function. Pasal enjin dia original..cuba ganti ngan yg klon..tak fix pulak. Order original. Godek sana godek sini...kokak RM500.00 huhuhuhu...

Hari ni punye crite lagi bagus...
Pepagi lagi..dah hantar anak-anak ke sekolah mereka. Lepas tu, aku pun memecut ke sekolah aku lak. Konon nye nak datang lebih awal. Sebab... selama ni...lewat sesaje. (Muka ladot le kate kan...). Dah sign in kat kaunter sekolah, aku terus meluru ke kereta sebab nak parking le. Tetiba...
"kak Simah!...kak Simah!... Kete AFP Savvy tu...keta akak kan.." Kate si Bed (pembantu makmal sekolah).
"Ye Bed. Nape?" kataku.
"Tayar kete akak pancit le..."
"Tak de le Bed... Memang camtu pun.." kate ku selamba.
Aku pun terus ke kete. "Alamak!!!" betul le pancit... huhuhuhu. Camno aku tak leh perasan dari pagi tadi.

Oleh kerana aku ni...memang cool person. Aku tarik nafas dulu..Kemudian decide to call husband about that incident.
En. Hamizi ni pun cool person gak. Siap cakap lagi..nape dia pun tak perasan pagi tadi. Sembang punye sembang...dia siap cakap how to change flat tyre tu...huhuhu.. suamiku yg selalu yakin akan kebolehan isteri nye yg brutal ni...mesti suruh aku ganti tyre tu sendiri.
Aku pun...decide nak buat sendiri. Kalau aku tak berjaya, aku akan call dia balik. Dia pun setuju.

Lepas tu.. aku pun urus kan kerja lain dulu. Mula-mula tu..ada gak minta tolong kekawan lelaki ajar camno nak tukar tyre ni. Dia org ada yg kene gi mesyuarat, gi balai polis dan sebagai nye. For not making myself disappointed aku pun buke laptop dan gi searh kat you tube "how to change flat tyre". Sonang je rupe nye...
Lepas tgk kat you tube tu... aku pun gi le sorang-sorang kat kete. Buka bonet belakang tu dan cari spare tyre.

Sedang aku cube buka bonet kete tu...Cikgu Iskandar pun datang.
"Nak tukar sekarang ke?" Tanya nye.
"Ya" jawab ku.
" Meh aku tolong" Kate nye lagi.
Aku pun..biar kan je le dia buat. Aku buat ape yg patut. pasang jet je. hehehehe.. Yang lain...dia yg tolong buatkan..

Syukur alhamdulillah....

Kat sini, aku nak rakamkan ucapan terima kasih kat cikgu Iskandar sekali lagi. Pertolongan beliau pasti tak akan aku lupe kan sepanjang hayatku. Moga beliau sentiasa dilindungi Allah dari sebarang kejahatan & kemaksiatan. Amin....

3 ulasan:

Shikin JD berkata...

alamak siannya ibu....
tapi ibu teror gak ek tukar tayar keta, kalo ma mmg soh org lelaki je, cam tak kuat nak guna jack tu, pijak2 pun tak jalan, hehehe

Simahmail berkata...

Hahahaha ma..

Ibu beso di kampung. Selalu koje berat.

Jack tu... kite pusing-pusing je.
Bab nak tukar bull nut" tu yg susah. Kawan lelaki ibu tu... siap berdiri/pijak-pijak lagi... baru leh pusing "bull nut" tu.
Hu.hu.hu.hu...

Waktu-waktu begini... baru kite tahu siapa sahabat sebenar...

weeeeeee....

ASYIQ berkata...

K shimah,

Baik sungguh cikgu iskandar ni...mcm dulu jgk. Dia nolong siap ngan muka slamber dia...he he.

Satu lagi saya penah mkn mee goreng mamak dia tau...dia hantar ke rumah masa dok kat kuala dulu...kalah kita kak, pandai masak ni..

Lama tak jumpa dia..tapi dia hari2 lalu depan rumah saya. Tuan rumah dah berhijrah, nk buat cam na kan...

Rindu sgt kat smua orang temenggong!

Photos to share...

PESANAN TUAH ( dari http://abangtuah.blogspot.com/2008/12/tigers-that-miow.html )

PESANAN TUAH


MELAYU SEBENARNYA HEBAT,

MELAYU JUGA SEBENARNYA KUAT,

SILAP MELAYU MEMBUANG ADAT,

SILAP MELAYU KURANG MAUFAKAT,

SARANAN AGAMA TAK AMBIL BERAT,

AYOH MELAYU UBAH TABIAT,

SEBELUM MELAYU HILANG MARTABAT.


Asas falsafah kehidupan bangsa Melayu mengatakan bahawa

“ hidup bersendi adat, adat itu bersendikan syarak, dan syarak pula bersendikan Kitabullah.”

Adat bersaudara, saudara dipertahankan;
adat berkampung, kampung dijaga;
adat berbangsa, perpaduan bangsa diutamakan.