Selasa, 18 November 2008

Juadah Lunch time today

Salam & hello...
Sebab dah janji ngan inna & tak nak menghampakan nye, nak tayang lauk pauk yg ku masak hari ni. Lihat je le. Nak ajak makan sesama...tak dapek le. Sikit bona tu.
Ayam goreng berkunyit.

Tempoyak. Ini paling best. Pemangkin selera tu..

Ulam-ulam: terung telunjuk & timun

Ini ketam masak lemak cili api merah...Nyummy..nyummy..

10 ulasan:

ina berkata...

wah mabeles masakn ko ari ni ek simah...hehehe

aduhh terus lapar aku nengoknya..
yummyyy..

simah terung telunjuk tu makan mcm mana ek...
tempoyak tu ko buat mcm mana..

Simahmail berkata...

terung telunjuk tu.... rebus je.

Nak makan...
cicah ngan tempoyak tu.

Pasal Tempoyak tu.
Kau tumbuk 5 ulas cili api & secubit garam.

Ambil piring..
masukkan cili api & garam yg telah ditumbuk tadi & tambah ngan tempoyak. Gaul le. Rasa..
Kalau tak cukup masin..tambah garam

memang nyummy..

ina berkata...

wah sedapnyaa

dah dpt aku satu resepi...

ko tau simah tadi aku masak sotong dah beres..

ni nak kena masak lauk lain pulak..emmm

zamani84 berkata...

ibu
sedapnye gulai ketam tu
yumy yummy

hArnEy berkata...

adeh sodap lak tgk makanan tuh ibu...yumyum

Simahmail berkata...

Alahai ngah Zamani & Harney...
memang nyummy pun.
Tak pe. Ada rezeki, u all dtg umah ibu..ibu masak lemak ketam ye...
Ntah bila le tu...
hehehehe...

ajym berkata...

ibu simah.... ajym selera la tgk tempoyak cecah terung tu....ketam tu pun mmg kegemaran ajym tu....bilala nak rasa masakan ibu simah yer...

tak pa hujung minggu ni nak cuba buat tempotak tu....senang je rupanya...

Simahmail berkata...

ajym...
Insa'Allah, if u reach umah ibu..pasti ibu masak lemak ketam tu utk ajym & family.
Harap-harap akan ada that moment in our life kan...
Ibu memang nak jumpa u all semua.

zamani84 berkata...

Ape motif angah masuk blog Ibu pg2 ni?
Angah sebenarnya laparrrrr
huhu
Padahal pg td dah balun sepinggan cempedax goreng

Simahmail berkata...

Kah!kah!kah!.....
Ngah..Ngah...
Tak pe...visit je blog ibu ni. Tak de sapa yg marah pun.
Wah!!!
cempedak goreng...sodap tu Ngah.....

Photos to share...

PESANAN TUAH ( dari http://abangtuah.blogspot.com/2008/12/tigers-that-miow.html )

PESANAN TUAH


MELAYU SEBENARNYA HEBAT,

MELAYU JUGA SEBENARNYA KUAT,

SILAP MELAYU MEMBUANG ADAT,

SILAP MELAYU KURANG MAUFAKAT,

SARANAN AGAMA TAK AMBIL BERAT,

AYOH MELAYU UBAH TABIAT,

SEBELUM MELAYU HILANG MARTABAT.


Asas falsafah kehidupan bangsa Melayu mengatakan bahawa

“ hidup bersendi adat, adat itu bersendikan syarak, dan syarak pula bersendikan Kitabullah.”

Adat bersaudara, saudara dipertahankan;
adat berkampung, kampung dijaga;
adat berbangsa, perpaduan bangsa diutamakan.