Hari ni..masakan utk lunch time..simple je. Letrik tak ade. Masak dalam gelap. Rumah teres...kiri kanan tak ade tingkap. Harap tingkap kat belakang..satu tu je. Mana nak cukup cahaya. Akhirnye..ikan bilis ku hangus sedikit. Dan rasa malas pun menebal. Cancell masak sayur. Harapkan ulam timun (tiada ditepek) ngan petai je. Timun..macam biasa cecah ngan sos cili.
Simple Chicken soup...dalam periuk ni.

Ikan bilis..ntah gred ape (keras semacam je)...digoreng bersama lada merah + lada hitam.
Hangus sikit tu...heh.heh.heh..

Petai yg telah dikupas & dibelah. Precaution..takut kalau ada ulat dalam petai tu..

Utk breakfast:
Cokodok ikan bilis. Ado yg dah kono gunting...memudahkan anak-anak yg kecil utk makan.

8 ulasan:
Salam Ibu
Masaklah simple2 pun
Bg angah tu pun dah kira best
yum2 ;)
sedap ikan bilis ko tu simah
tak kisah la gred apa pun janji ikan bilis...aku kalau dah tak selera nak makan...ikan bilis la aku terjah jadikan lauk...
Ngah Zamani...
Thanks..
Bile le ngah nak dtg umah ibu ye..
Inna..
Ikan bilis tu...memang manis.
For your info,
Aku tak guna ajinomoto...or any perasa/ramuan lain...masa masak.
Aku hanya guna ikan bilis je...bila masak memasak ni..
Masakan tu...pastinye manis...rasa macam kite letak aji gak.
sedapnyer bu... fevret mie ikan bilis tue... kalau goreng dengan cili api... sedap sangat... boleh tak sedar tambah nasi 2 3 pinggan...
hehehe Mie...
Sama le kite. Ibu pun suke sgt makan ikan bilis ni..
Kalau buat sambal tumis...Alahai...
memang botambah sodap.
simplelah yg paling sedap kekadang...kasi kek den, den telan je...xyah kunyah...hehehehhe...
LadyM...
hahahahaha...
Tolan yo...wakakaka...
Catat Ulasan